Peer Gynt ved Gålåvatnet

Kunnskapsreise

«Norges mest etterspurte teater»

Folk strømmer til Gålå som aldri før. Anmelderne har vært begeistret. En skrev: Ibsens stemme når inn i vårt århundre med budskap både til generasjon X, Y og Z.» Stillheten på Gålå vitner om at stykket berører. Dette er en av grunnene til mange kommer igjen år etter år.Peer Gynt stemnet melder om stor pågang etter billetter. Dette er grunnen til den tidlige påmeldingsfristen. Vi har sikret oss gode billetter og hotell.

LAST NED PROGRAM

Hvem er Peer Gynt

Peer Gynt har ord på seg for å være en eventyrer og storskryter, en feiging som skygger unna de mest basale kravene til et menneske. Han er redd alvor og oppgjør, og bøyer av fordi «Bøygen» sitter i ham. Men hvorfor denne svake karakteren? Betrakter vi ham i et psykologisk perspektiv, ser vi at Ibsen på mesterlig vis skildrer et nakent og sårbart sinn som må hevde seg for å overleve. Skammen han opplevde i barne- og ungdomsårene, preger ham. Hele livet er han drevet av en kompensasjonstrang.

 

 

Innføring i dramaet Peer Gynt

Som annen stor diktning, er også dette verket krevende. Det kan til dels være vanskelig å få sammenhengen i det som skjer. Dette fordi deler av verket er utelatt på grunn av verkets lengde. Særlig vanskelig er femte akten som foregår på flere virkelighetsplan. Mange av de personene Peer møter, er personifiserte følelser og begreper. Derfor kan det være nyttig å få ei innføring i oppbygningen av verket, handlingen, symbolbruken og tematikken. Det er for eksempel godt å vite noe om Knappestøperen før han kommer inn på scenen.

Bilde av forestillingen

Mesterverket 150 år

Peer Gynt blir regnet som et mesterverk i verdenslitteraturen. Det er over 150 år siden Henrik Ibsen skrev denne berømte teksten. Men verket er tidløst, allmenn-menneskelig og universelt. Derfor berører og utfordrer det leserne og publikum i dag. Dramaet rører ved de eksistensielle spørsmålene i livet og utfordrer til refleksjon og ettertanke. Teksten er rik på metaforer som åpner for ulike tolkninger. Derfor holder Peer Gynt seg levende. Det er alltid med spenning og forventning vi setter oss ned for å oppleve dette dramaet.

 

Meget dyktige teaterfolk

Peer Gynt-stemnet har mulighet å hente inn noen av de flinkeste teaterfolkene i landet. Den kunstneriske lederen nå er Ellen Horn. Med seg har ho den pris-belønte regissøren Per-Olav Sørensen som har vunnet ikke mindre enn to Gullrutens fagpris for beste regi drama: Gullruten 2013 for Halvbroren og Gullruten 2017 for Kampen om tungtvannet. De neste tre årene skal en av Norges mest kjent skuespillere, Aksel Henie, spille Peer Gynt.

Å spille Peer er ei av de store teaterrollene i verdenslitteraturen. Ibsen sprenger «tidens enhet» derfor strekker rollene seg over et helt liv. Hennie klare dette på en god måte. Dennis Storhøi spiller Knappestøperen, også en meget viktig rolle.

 

Kompendium

Kursdeltakerne får utdelt et fyldig kompendium. Det kan også være nyttig etter at en har sett stykket. Det vil være til hjelp for å sortere de mange inntrykkene en sitter igjen med, en hjelp til å svare på spørsmål som måtte melde seg.

 

 

Program

LAST NED PROGRAM

Dag I

19.00: Middag. 

20.30: Kongsemnerne«Menneske er sterkt så lenge det lever for en sterk ide». 

Dag II

08.30: Frokost.  

10.00: «La veien gå hvor hen den vil». Morgentur i lett terreng. 

12.00: Undervisningsbolk med innlagt stor lunsjbuffe. 

  • Henrik Ibsens liv og diktning.
  • Dramaet i et litterært- og ideologisk perspektiv.
  • Oppbygginga av verket. Handlinga med grov pensel.
  • «Dovregubbens hall», «Den fremmede passasjer», «Knappestøperen» og «Den magre». Hvem og hva er dette? Hva vil de?
  • «Seier som i angst er givet». Den vanskelige femte akten.

16.30: Kaffi med husets deilige hjemmebakte kringler. 

17.30: Avreise til Gålå.  

19.30: Peer Gynt, forestillingen begynner, med retur ca. 23.00. 

23.30: Fyldig kjøttsuppe på hotellet.

Dag III 

 

09.00: Frokost. Avreise 

 

 

Dalseter Høyfjellshotell 

 

ligger øverst i Espedalen på 930 m.o.h. med en flott panoramautsikt over den mektige Jotunheimen. Hotellet, som er et sportshotell, og har en enkel, men bra standard. Maten er velsmakende og atmosfæren meget god. Hjemmekoselig.  

Adresse:

Dalseter Høyfjellshotell, Espedalsvegen 2346, 2658 Espedal

Bilde av dalseter høyflelshotell

 

Bilde av natur i gålå

-dds

Pris: Kr. 3.900,- per person i dobbeltrom.  

Enkeltromstillegg kr. 220,- 

Depositum: Kr. 1.000,- ved påmelding. 

Påmeldingsfrist: Så snart som mulig og før 01.12 

 

Dette dekker: 

  • Opphold i dobbeltrom. 
  • Måltider som beskrevet i programmet. 
  • Gode billetter til nummererte seter. 
  • Innføringskurs og et fyldig kompendium. 

 

Påmeldingsfrist: Så snart som mulig og før 01.12 

Lidvar Nygjerde: 908 70 941, Lidvar@kunnskapsreise.no 

 

 

 

 

 

 

Denne nettsiden bruker cookies. Ved å fortsette å bruke denne siden godtar du vår bruk av cookies.